Med fattigdomsbekämpning som mål - Oikocredit sparkonto

Med fattigdomsbekämpning som mål - Oikocredit sparkonto

ekobanken_vd_annika_lauren_beskuren.jpg

Annika Laurén, VD Ekobanken

15 december | 2014

Nu startar Sveriges första sparkonto med fattigdomsbekämpning som mål – Oikocredit sparkonto hos Ekobanken. Kontot kommer att ha statlig insättargaranti på belopp upp till motvärdet av 100 000 euro (ca 900 000 kronor) och en ränta på 0,5 procent.

Annika Laurén, VD för Ekobanken:

– Oikocredit sparkonto blir det första sparkontot i Sverige som har fattigdomsbekämpning som mål. Att kunna spara i Ekobanken och veta att det gör nytta i utvecklingsländer är något som länge efterfrågats av Ekobankens kunder, och vi är därför glada att kunna erbjuda ett sådant konto i samarbete med Oikocredit.

Hur fungerar det?

När en sparare sätter in pengar på kontot, placeras pengarna i Oikocredits utvecklingsprojekt inom sektorerna mikrofinans, jordbruk, förnyelsebar energi och Fairtrade. Samtidigt som våra kunder sparar pengar används de till att entreprenörer och arbetare i låginkomstländer får möjlighet att förbättra sin livssituation. Räntan för Oikocredit sparkonto är satt till 0,5 procent. Ett fritt uttag på högst 10 000 kronor kan göras per månad. För större uttag gäller en uppsägningstid på tre månader eller en avgift på 0,5 procent på det uttagna beloppet.

Varför väljer ni att samarbeta med Oikocredit?

Oikocredit och Cecilia mötte vi först i Fairtrade-rörelsen där både Oikocredit och Ekobanken är medlemmar. Snart upptäckte vi att vi inte bara har mycket gemensamt utan också är väldigt lika. Ekobanken lånar ut till verksamheter som åstadkommer ekologiska, sociala eller kulturella mervärden och det motsvarar de värden som Oikocredit arbetar med i låginkomstländer, fast Ekobanken hittills enbart arbetat inom Sverige. Både Oikocredit och Ekobanken publicerar vad de anförtrodda pengarna används till så att de som investerat eller sparat dem på konto ska veta vad deras pengar gör i verkligheten. Att båda har en kooperativ form gör inte saken sämre!

Vilka tror du kommer att spara på det här sättet?

Jag tror att en del av de som investerat i Oikocredits depåbevis kan ha glädje av att kunna spara på ett motsvarande sparkonto, utan att ta risk. Jag tror också att en del av Ekobankens nuvarande sparare kommer att välja den här kontoformen, eftersom många är engagerade och intresserade av fattigdomsbekämpning. Slutligen hoppas jag förstås att både vi och Oikocredit kan tilltala många nya kunder genom vårt samarbete!

Läs mer om Ekobanken på www.ekobanken.se och för mer info om Ekobankens Oikocredit sparkonto klicka här.

« Tillbaka

Arkiv > 2014 > december

No items found