Ekobanken startar Oikocredit sparkonto

Ekobanken startar Oikocredit sparkonto

onsdag 17 december 2014

Nu i december startar Sveriges första sparkonto med fattigdomsbekämpning som mål – Oikocredit sparkonto hos Ekobanken. Kontot kommer att ha statlig insättargaranti på belopp upp till motvärdet av 100 000 euro (ca 900 000 kronor) och en ränta på 0,5 procent.

– Jag är övertygad om att många svenskar gärna ser att deras sparpengar är med och bidrar till bättre levnadsvillkor för människor i låginkomstländer. Oikocredit sparkonto kommer att göra det möjligt att bidra även för de som vill känna säkerheten med bankernas insättningsgaranti, säger Cecilia Näsman, vd Oikocredit Sverige.

Oikocredit ger människor i bland annat Sverige möjlighet att investera pengar i mikrofinansprojekt som syftar till att ge entreprenörer och arbetare i låginkomstländer ekonomisk frihet. Med Ekobankens nya Oikocredit sparkonto placeras insatta pengar i Oikocredits utvecklingsprojekt inom sektorerna mikrofinans, jordbruk, förnyelsebar energi och Fairtrade med en insättningsgaranti på belopp upp till motsvarande 100 000 euro, det vill säga cirka 900 000 kronor.

– Oikocredit sparkonto blir det första sparkontot i Sverige som har fattigdomsbekämpning som mål. Att kunna spara i Ekobanken och veta att det gör nytta i utvecklingsländer är något som länge efterfrågats av Ekobankens kunder, och vi är därför glada att kunna erbjuda ett sådant konto i samarbete med Oikocredit, säger Annika Laurén, vd på Ekobanken.

Räntan för Oikocredit sparkonto är satt till 0,5 procent. Ett fritt uttag på högst 10 000 kronor kan göras per månad. För större uttag gäller en uppsägningstid på tre månader eller en avgift på 0,5 procent på det uttagna beloppet.

– Vi är glada över att kunna erbjuda mindre riskbenägna sparare möjligheten att investera i utvecklingsfinans, utan att behöva ge upp säkerheten för sina pengar. Det ger fler möjligheten att göra skillnad för låntagare i låginkomstländer, säger Cecilia Näsman.

För mer information, kontakta gärna:
Cecilia Näsman, vd Oikocredit Sverige, 076-800 08 09, cnasman@oikocredit.org
Annika Laurén, vd Ekobanken medlemsbank, 070-517 14 80, annika.lauren@ekobanken.se

Fakta om Oikocredit:
- Finansierar utvecklingsprojekt och mikrofinans i utvecklingsländer.
- Når genom mikrofinans ca 28 miljoner låntagare i utvecklingsländer, varav 81 procent är kvinnor och 47 procent bor på landsbygden.
- Organisationen är representerad i 63 länder.
- Samtliga projekt har full transparens och redovisas på hemsidan.
- Är en social investerare.
- Har ett totalt utlånat kapital på cirka 6 miljarder kronor och pengarna investeras av privatpersoner, institutioner och företag.

Fakta om Ekobanken:
- Finansierar enbart verksamheter som ger ett ekologiskt, socialt eller kulturellt mervärde.
- Svensk bank som ägs av ca 2 000 medlemmar och har cirka 5 000 kunder.
- Samtliga lån till verksamheter har full transparens och redovisas på hemsidan.
- Arbetar utifrån en idé om flerdimensionell avkastning, ekologisk, social, kulturell och ekonomisk.
- Har ett totalt utlånat kapital på cirka 0,5 miljarder kronor och det är privatpersoner, institutioner och företag som har konton i banken.

« Tillbaka

Arkiv > 2014 > december

No items found