Ekologisk och Fairtrade-certifierad honung

Ekologisk och Fairtrade-certifierad honung

10 augusti | 2015

Miel Mexicana Volcán Popocatepetl SC de RL (Miel Mexicana) är ett jordbrukskooperativ med fokus på produktion av ekologisk och Fairtrade-certifierad honung. Kooperativet, som bildades 2002 av 35 honungsproducenter, är en av de äldsta Fairtrade-certifierade organisationerna i Mexiko.

Kooperativet har idag 84 producentmedlemmar och har en stark social och miljömässig profil. Eftersom bin bidrar till att stärka den biologiska mångfalden, gör de stor nytta i det skogsreservat där de är verksamma.

Prisbelönt honung

Fairtrade och ekologisk certifiering ger kooperativet en klar konkurrensfördel på den internationella marknaden. Miel Mexicana har också vunnit "sustainable rural development business award", ett pris instiftat av mexikanska jordbruksministeriet. 2011 vann kooperativet ”national export award” och 2012 det prestigefyllda kvalitetsutmärkelsen vid den internationella biodlingskonferensen i Chiapas.

Utbildning för lokalsamhället

Kooperativet undervisar också låginkomsttagare hur man producerar ekologisk honung, vilket skapar hållbar försörjning för nya medlemmar. Miel Mexicana utbildar elever och deras familjer vid lokala skolor i fördelarna med miljövänlig honungsproduktion och kooperativ verksamhet. Oikocredit tillhandahöll det första lånet på MXN 2,5 miljoner till Miel Mexicana i april 2015, vilket kommer att användas som rörelsekapital för honungsexporten.

« Tillbaka