Kaffe och försoning i Rwanda

Kaffe och försoning i Rwanda

ging-rwanda.jpg11 september | 2015

Av Ging Ledesma

I Rusizi-distriktet i sydvästra Rwanda är sjuksköterskan Jean Bosco Ngabonziza, oftast kallad “sköterskan Bosco”, en omtyckt och respekterad medlem i lokalsamhället. Men efter folkmordet 1994 fann han sig själv omgiven av änkor och föräldralösa barn i extrem fattigdom. Nästan en fjärdedel av alla hushåll i distriktet är kaffeodlare, det tempererade klimatet i Rusizi-distriktet är perfekt för kaffeproduktion. Genom ett besök i Indien fick han idén att organisera kaffeodlare i ett kooperativ.

2006 startade han en första tvättningsstation där kaffeodlarnas kaffe tvättas och torkas. Sedan etablerade han ett kaffeexportföretag, Rusizi Speciality Coffee (RSC), utifrån en företagsmodell baserad på kooperativt partnerskap. Idag hanterar RSC mer än 200 ton kaffebönor per år.

Jag besökte nyligen Oikocredits kontor i Rwanda, i huvudstaden Kigali. Därifrån reste jag vidare till Karongi och Rutsiro för att möta sköterskan Bosco och besöka RSC och se verksamheten.

Rwanda är av Världsbanken rankat som en av världens 10 mest förbättrade ekonomier med en BNP tillväxttakt som i medeltal legat över 7% sedan år 2000. Samtidigt lever 44,9% av befolkningen fortfarande under fattigdomsgränsen. Företag som RSC hjälper småskaliga bönder att få bättre inkomster. En stor andel av medlemmarna i kaffeodlarkooperativet, som förser RSC med kaffebönor, äger bara en halv hektar mark var och 95% av RSCs anställda är kvinnor.

RSC är också känt för den solida relationen de byggt med lokalsamhället de verkar i. De har byggt en förskola, bidrar med kor, och ger ut stipendier till flickor från de fattigaste familjerna.

Men det är något annat som slår en med RSC. På de gröna sluttningarna och i de mörka, svala skjulen, arbetar människor som processar kaffebären tillsammans, sida vid sida, människor som kommer från båda sidor av folkmordets konflikt, överlevare och förövare. Genom att föra samman dessa människor bidrar RSC till den pågående försoningen av det Rwandiska folket, en lång process helt avgörande för att säkra fortsatt fred och säkerhet.

Under mina besök hos våra partners slås jag regelbundet av fördelarna med att företag, med stöd av Oikocredit, kan sammanföra lokala samhällen. RSC är ett gott exempel på en partner som gör en stor positiv påverkan på människors liv. Att lyfta människor ur fattigdom är alltid prioriterat för Oikocredit samtidigt måste vi fortsätta med vår breda ansats till utvecklingsfinansiering “plus” om vi ska nå vår vision.

« Tillbaka