Uppdatering från Filippinerna

Uppdatering från Filippinerna

13 november | 2015

Filippinerna drabbades nyligen av ännu en förödande tyfon. Söndagen 18 oktober drog tyfonen Koppu in över staden Casiguran på ön Luzon med kraftiga skyfall och en vindstyrka på nära 200 km i timmen. Oikocredits regionala chef för Sydostasien, Tes Pilapil, rapporterar från Manila.

Oikocredits personal och deras familjer har alla klarat sig, men några av Oikocredits partners på ön Luzon drabbades av tyfonens framfart. Tyfonen slog mot norra och centrala delarna av Luzon, som är landets största ö och har störst befolkning. Minst 20 000 familjer evakuerades, mängder av hus förstördes och floder översvämmades. Några av Oikocredits partners i det drabbade området har rapporterat skador, ASKI, med verksamhet i öns centrala delar, RSPI och Abrasa som huvudsakligen arbetar på norra Luzon. Tes Pilapil beskriver situationen;

- Vi försökte få kontakt med våra partners i det utsatta området. RSPI gick inte att nå då kommunikationslinjerna i regionen är nere. Personalen har själva påverkats så de har haft fullt upp med att hantera sin egen situation i efterdyningarna av tyfonen. Samtidigt inledde de också arbetet med att stödja de klienter som påverkats och fått lämna sina hem. Jordbruksgrödor i regionen har blivit förstörda, stora områden är utan elektricitet och telefonkommunikation och några öar är helt isolerade, berättar Tes Pilapil.

Oikocredits kontor i Manila följer situationen på nära håll och uppdaterar vart efter. Våra tankar går till befolkningen i Filippinerna och särskilt de som drabbats av tyfonens framfart.

« Tillbaka