CONCRECES - hur stöd till ett hattföretag kan öka jordbrukares inkomster

CONCRECES - hur stöd till ett hattföretag kan öka jordbrukares inkomster

concreces 2.jpg29 september | 2016

I den mexikanska delstaten Oaxaca arbetar nästan hälften av befolkningen i sektorer med begränsad tillgång till banker eller finansinstitut. Många småföretagare får kämpa för att få finansiering till sin verksamhet. Det är där Oikocredits partner, Unión de Crédito Concreces SA de CV (känd som CONCRECES) spelar en viktig roll. CONCRECES är en väletablerad kreditförening (Credit Union) som stöder mikro- och småföretag i främst Oaxaca och andra delstater.

Finansiering som bidrar till ökade inkomster

CONCRECES ger lån till entreprenörer som vill sätta i gång sin verksamhet, såsom Oaxaca-baserad Moises Genaro Sanchez, som äger en hattfabrik under firmanamnet Sombreros Sanchez. Sombrero betyder hatt och som andra liknande företagare köper Moises hattar från tusentals lokala tillverkare. Många av tillverkarna arbetar huvudsakligen inom jordbruket, men vävningen ger dem extra inkomster. De flesta tillverkare väver fem till sex sombreros per dag. Bland de handgjorda hattarna Moises köper in kan man hitta 14 olika typer av halm, beroende på vilken sädesslag jordbrukarna odlat och vad som passar till hattillverkning.

Hattar som valuta

Sombreros Sanchez har ett genialt och billigt logistiksystem. Efter att varje tillverkare har vävt klart 20 till 30 hattar, säljer de hattarna till en lanthandel eller byter dem mot livsmedel. Lanthandelssägarna använder sedan hattarna antingen som valuta för att betala sina leverantörer eller säljer dem med vinst. Leverantörerna levererar sedan hattar till Moises fabrik i Oaxaca där över 20 anställda bearbetar hattar.

Vid fabriken läggs sombreros i en formningsmaskin som formar och skär till dem. För att avsluta, knyts en sträng eller band runt hattarna. Förra året trycktes cirka 20.000 band i fabriken och syddes på hattar för Guelaguetza, den viktigaste årliga festivalen i Oaxaca. Moises säljer hattar för motsvarande 0,80 amerikanska dollar per styck och varje tillverkare får cirka 0,40 dollar per hatt. Sombreros Sanchez tjänar inte sina vinster från stora marginaler, snarare från en stor omsättning: 7000 till 8000 hattar i månaden.

Från farfars symaskin till valutakris

Moises farfar startade företaget på 1940-talet med en symaskin och en gjutmaskin som kunde skapa tre modeller. På 1960-talet utökade Moises far produktionen och skickade försäljare med vagnslasten av hattar in i landet för att sälja dem utanför Oaxaca. Det fungerade ganska bra fram till 1990-talet. Men med den mexikanska Pesos-krisen 1994 kollapsade försäljningen av sombreros.

Välbehövligt kapital hjälpte Sombreros Sanchez fortsätta växa

Utan CONCRECES skulle Sombreros Sanchez ha varit tillbaka på ruta ett. Moises förklarar: "Vi kanske inte har gått i konkurs, men vi igen skulle ha blivit ett litet företag". Med driftskapital från CONCRECES lyckades Sombreros Sanchez klara av svåra tider genom att betala för lagret i förskott och på detta sätt hålla produktionen vid en stabil nivå. Tack vare detta har försäljningen utökats internationellt till Frankrike, Argentina, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Kanada och USA.

Hjälp till människor

Sombreros Sanchez har vuxit till att bli den näst största tillverkare av halmhattar i Mexiko. Genom att sälja sina hattar för 0,80 dollar fortsätter ​​Sombreros Sanchez att vara konkurrenskraftiga, samtidigt som de betalar ett rimligt pris till sina tillverkare. Genom Sombreros Sanchez kan Moises fortsätta fullfölja sitt mål om att hjälpa människor på ett hållbart sätt.

« Tillbaka