Omvandling av teplantager förändrar liv i norra Indien (del 2)

Omvandling av teplantager förändrar liv i norra Indien (del 2)

AMBO-IN-15.jpg28 februari | 2017

Oikocredits investeringar har hjälpt Darjeeling Organic Tea Estates Private Limited (DOTEPL) att köpa tre teplantager i Darjeeling i nordöstra Indien. Här berättar vi om omvandlingen av teplantagen Rangaroon och möter Priti och Yuwana, två av de kvinnor som bor och arbetar på teplantagen Pandam.

Rangaroon är en av de förfallna teplantager DOTEPL köpt och nu arbetar med att förändra. Skicket avslöjar den situation många teplantager är kvar i. Fabriken är så gammal och försummad att teet måste bearbetas vid en annan teplantage för närvarande.

”Den största utmaningen är att inte bara att återuppbygga teplantagen utan att vinna arbetarnas förtroende”, säger Nandesh Rai, som är ny chef för Rangaroon teplantage.  "Detta är en utmaning särskilt som deras löner sen tidigare varit försenade och uteblivit och den förra ägaren lämnade arbetarna att klara sig på egen hand.”

Om vi däremot tittar på Ambootia, som är DOTEPLs helt omvandlade teplantage, kan vi se att det är välskött, har nöjda medarbetare och en modern fabrik som producerar det finaste teet. Där får vi en bild av den omvandling som är på väg att ske även på Rangaroon.

På Rangaroon gör DOTELP stora ansträngningar för att bygga upp förtroende och se till att alla arbetare och deras familjer får stöd. När man anländer till byn där de anställda bor, ser det just nu ut som en byggarbetsplats. Anledningen, förklarar Nandesh, är att de i första skedet prioriterar att betala de förfallna lönerna, bygga nya hem och ge arbetarna och deras familjer mat.

Möte med teplockarna i Pandam

När man besöker de teplantage som är under omvandling, såsom teplantagen Pandam, ser man snabbt att merparten som utför teplockningen är kvinnor.

En av kvinnorna heter Priti Thapa och är 28 år gammal. Hon har hand om ett hushåll på sex personer, tillsammans med sin man som arbetar som chaufför. När man kommer in i hennes vackra och mycket färgglada hem hörs en blandning av nepalesiska och engelska då de flesta arbetarna härstammar från Nepal. Priti plockar te åtta timmar om dagen, inklusive lunch och teraster medan hennes äldsta dotter går i skolan på plantagen.

I Indien tvingas miljontals barn att arbeta tillsammans med sina föräldrar som barnarbetare. För att uppmuntra till att barnen går i skolan ser DOTEPL till att det finns skolor på plantagerna och uppmuntrar barnen att gå i skolan istället för arbeta. En imponerande insats. Priti stödjer sin familj ytterligare genom att utnyttja DOTEPLs program för inkomststöd, som ger henne verktyg och resurser att odla grönsaker, föda upp kor, grisar och höns.

En annan kvinna, Yuwana Chettri är 38 år gammal och håller getter och höns för att få ytterligare inkomster. Yuwanas erfarenhet är liknande Pritis, och hon berättar glatt om att DOTEPL är snabba med betalningar och ger dem extra stöd, såsom mat och pensionssparande, samt arbetskläder såsom gummistövlar och paraply (för skydd mot regn och sol) och mat.

DOTEPLs kombination av en väl genomarbetad affärsplan och engagemanget för social välfärd för sina medarbetare, var en av anledningarna till att Oikocredit valde att samarbeta med och investera i företaget.

Sanjay Bansal, ordförande och VD för DOTEPL, är tydlig med att både ägarna och arbetarna drar nytta av upprustningen och förnyelsen av teplantagerna. Hans övertygelse är att en affärsman - eller kvinna - med ett stort hjärta kan gynna människorna mer än en idealist utan stor kunskap eller en genomarbetad affärsplan.

Se den korta filmen om DOTEPL och läs del 1 här 

« Tillbaka

Arkiv > 2017 > februari

No items found