Att själv bära sitt liv – Kompanion Bank stödjer jordbruksföretagare i Kirgizistan

Att själv bära sitt liv – Kompanion Bank stödjer jordbruksföretagare i Kirgizistan

KOMP-KG-41.jpg10 april | 2017

Kompanion Bank etablerades 2004 för att erbjuda lån till småskaliga jordbrukare, boskapsskötare och herdar i Kirgizistan. Banken har varit Oikocredits partner sedan 2007. Det är en bank som skiljer sig från andra genom att de inte enbart erbjuder mikrolån till sina klienter utan också erbjuder gratis utbildning i affärsutveckling och teknisk assistans för att främja hållbart jordbruk och hållbar hantering av naturresurser.

Ulanbek Termechikov, vd för Kompanion Bank, förklarar logiken bakom det innovativa angreppssättet.

”Vi vet att marknadsekonomin bygger på tillgång till finansiella tjänster. Men som följd av Sovjetunionens kollaps fanns detta inte som alternativ för de flesta människor och det var särskilt svårt i landsbygdsområdet där det inte fanns några banker alls. Utöver detta visste inte människor, eller förstod, hur de kunde driva självständiga jordbruk. Utifrån dessa förutsättningar hade det varit oansvarigt av oss att fortsätta att enbart erbjuda finansiering till våra klienter. Så 2008 började vi erbjuda dem utbildning i affärsutveckling och teknisk assistans.”

Banken har ett eget utvecklingsteam dedikerat till att stödja lokala samhällen. Bilden från Kompanion Bank nedan tydliggör behoven av teknisk assistans inom jordbruket.

Bygga kunskap genom tillit

I början var Kompanions klienter skeptiska, men snart insåg de värdet i utbildningarna. Intresset växte och över de fem år som följde hade Kompanions jordbruksspecialister hållit mer än 12 000 utbildningstillfällen som nått över 3000 hushåll i hälften av byarna i Kirgizistan. Idag har Kompanion 32 anställda agronomer och veterinärer som kör 10 utbildningssessioner var varje säsong och erbjuder enskilda konsultationer om hur man driver ett småskaligt jordbruksföretag.

Ulanbek Termechikov berättar: “När människor började lita på oss och såg resultaten från projekten blev det självbärande”.

Bilden: Abdil Sydygaliev och Kymbat Kochmonova har planterat 500 äppelträd av sorten Red Delicious. Tidigare hade de boskap men gick över till äppelodling, som är lättare att hantera.

Långsiktig investering för långsiktig tillväxt

The Eco Garden Initiative är ett treårigt utbildningsprogram som ger klienterna kunskap om hur äpplen kan odlas i området runt sjön Issyk-Kul. Det är ett bra exempel på effekten av Kompanions mix av finansiellt stöd och utbildning i affärsutveckling.

2008 startade Alybaev Duishonbu (49) en fruktträdgård i byn Chon Sary, men äppel- och aprikosträden han planterade trivdes inte. Efter att ha hört om Eco Garden Initiative besökte Duishonbu det lokala Kompanion-kontoret för att få reda på mer. Efteråt anslöt han sig till en grupp bestående av 30 jordbrukare som utbytte kunskap och erfarenhet med varandra, tog lån till sina företag och medverkande i utbildningar tillsammans.

Kompanion-agronomen Kenesh Bukabaev visade gruppen hur de kunde ympa träden för att skapa bättre sorter, hur de genom att låta träden bli större kunde undvika jorderosion och att ett större grenverk kunde öka tillväxten.

Kenesh besökte också Duishonbus fruktträdgård och introducerade honom till nya jordbrukstekniker, såsom att byta ut äppelträd mot aprikosträd (som växer bättre i stenig mark), skapa en plantskola, gräva djupare hål för plantorna och använda ekologisk gödning.

Bilden: Abdil Sydygaliev och Kymbat Kochmonova

Att få stöd till att själv bära sitt liv

De individuella projektresultaten är också imponerande. Nazgul Sydygalieva (49) är ett exempel på de tusentals klienter som dragit nytta av Kompanions utbildningar. Nazgul äger ett hönseri i staden Balykchy. Hon är extremt stolt över byggnaden som rymmer hennes 450 hönor och som hon kunde bygga tack vare Kompanion-veterinären Talgarbek Asanakunov. Innan Nazgul och hennes man hade sitt hönseri försörjde de sin familj med inkomster från äppelodling och boskap, men oroade sig för hur de skulle kunna bekosta en högre utbildning för barnen. Nu kan de, tack vare pengarna de tjänar på att sälja sina ägg, ha råd att skicka alla sina fem barn till Bishkek för att studera.

Företagande baserat på resultat

Kompanions system för effektmätning ger banken möjlighet att förstå huruvida de möter sitt mål om att ge sina klienter möjlighet att förbättra sina liv. Bankens vd Ulanbek Termechikov berättar:

”2014 års data visade att nästan hälften av klienterna vi stöttat genom våra resurser och utbildningar hade förbättrat sina liv. Det är ett bra resultat. Det betyder att vi gör något positivt och det inspirerar oss att göra mer!”

Kompanion Bank har tagit emot två lån från Oikocredit: ett i lokal valuta om 328,670,300 KGS (ca 4 500 000 euro) och ett på 1 000 000 amerikanska dollar.

« Tillbaka