Mikrofinansiering i praktiken: Att kickstarta ett bordfotbollsföretag

Mikrofinansiering i praktiken: Att kickstarta ett bordfotbollsföretag

BancoPymedelaComunidad.jpg05 februari | 2018

Okiocredits långvariga partnerskap med Banco Pyme de la Comunidad gör det möjligt för mikroentreprenörer i Bolivia att bygga blomstrande, hållbara företag

I den livliga bolivianska staden Cochabamba är Felix Caradenas fullt upptagen med att lägga sista handen vid ett ljusrött fotbollsbord. Han och hans team har noggrant målat bordet för hand och använt sig av trä från närområdet samt snidat miniatyrspelarna från återvunna dieselmotorer.

Medan han backar för att beundra sin skapelse, reflekterar Felix över det allra första bordet han gjorde i ett provisoriskt skjul för nästan 40 år sedan. Hans verksamhet har kommit långt sedan dess. Med tre successiva mikrolån från vår partner, Banco Pyme de la Comunidad, har han skapat ett blomstrande litet företag och producerar nu upp till 24 fotbollsspel varje månad åt kunder runt om i och utanför Bolivia.

Att få tillgång till finansiering för hans projekt har sedan länge varit en kamp i uppförsbacke. Efter att ha förlorat sitt jobb på tidiga åttiotalet var Felix fast besluten att hitta ett sätt att försörja sin familj genom att starta sitt egna företag. Men att få ett lån från en traditionell bank visade sig vara svårt. Allt förändrades dock när han tog kontakt med Okiocredits partner Banco Pyme de la Comunidad. En socialt ansvarig bank och mikrofinansleverantör. Banco Pyme delar Oikocredits ambition att hjälpa människor att förbättra sina försörjningsmöjligheter genom inkluderande finansiering. Banken är mån om att stödja småföretag och entreprenörer i utvecklingsländer, för att ge dem en likvärdig chans som andra att blomstra.

Felix investerade sina mikrolån i verktyg, material och utrustning som han behövde för att bygga upp sin verkstad, och sedan i att expandera och anställa två personer till. Banco Pyme har backat upp honom hela vägen. Bankens kreditansvarige träffade Felix regelbundet, och utvecklade en stor förståelse för hans företag. På så sätt kunde banken erbjuda lån som passade hans behov, och kunde även bedöma hans förmåga att betala tillbaka. Det var viktigt att banken kunde se mer än ekonomi, för att erbjuda Felix träning i viktiga ämnen såsom företagsutveckling och bokföring.
På så vis fick Felix både de vitala medel som han behövde för att starta sitt företag, och en pålitlig finansiell partner som han kunde lita på. Idag kan han försörja sin familj på sju personer utan större besvär.

”Med mikrolån från vår partner, Banco Pyme de la Comunidad, har Felix Cardenas skapat ett framgångsrikt företag från grunden.”

Med mikrolån från vår partner, Banco Pyme de la Comunidad, har Felix Cardenas skapat ett framgångsrikt företag från grunden.

Hur samarbetar Okiocredit och Banco Pyme för att stödja entreprenörer som Felix?

Okiocredit hjälper särskilt till med att utveckla sina erbjudanden för entreprenörer i landsbygdssamhällen. Det gör de på två sätt – genom att tillhandahålla en kapitalinvestering samt lån, och stödja dem med uppbyggnad av kapacitet för att skapa låneprodukter som är skräddarsydda för landsbygdsföretag. Oikocredit delar också bästa praxis vid mätning av lånens sociala effekter och hur man hanterar risken bäst.

Med iver att få visa upp Felix hantverk tog Oikocredit det röda fotbollsspelet till Kirchentag 2017 (ett evenemang som den tyska protestantiska kyrkan håller i och som lockade till sig över 100 000 besökare) i Berlin, där investerare och andra besökare kunde spela en match eller två. Okiocredits team och volontärer var glada över att få berätta historien bakom bordet. Samtidigt, ca 1 000 mil därifrån, var Felix glad över att hans första export till Europa hade visat sig vara en sådan framgång.

« Tillbaka