Från fabriksarbetare till fabriksägare

Från fabriksarbetare till fabriksägare

CONT-CO-47.jpg25 april | 2018

När det kommer till att vara engagerad i sin verksamhet så finns det inga tvivel för sockerrörsbonden Pedro Bastidas. När han tillfrågas om sitt företag svarar han vanligen: ”2005 bytte jag mitt hus mot en sockerfabrik”.

Pedro äger fabriken som framställer socker La Avispa (getingen) i Sandon, en stad i södra Colombia. Hans första jobb på fabriken var som fabriksarbetare. Genom hårt arbete, uthållighet och beslutsamhet, klättrade han stadigt på stegen och 2005 hade han blivit fabrikens ägare.

Han visste att han ville expandera verksamheten, men vid den tiden var det svårt att uppnå någon som helst tillväxt. Han hade helt enkelt de pengar eller resurser som krävdes. Så var fallet tills någon berättade för honom om mikrofinansinstitutionen (MFI) Contactar

Pedro Bastidas, ägare av sockerfabriken.

Mer än bara lån

Corporacion Nanino Empresa y Futuro (Contactar) har varit en Oikocreditpartner sedan 2010. Huvudkontoret är beläget i den södra Colombianska staden Pasto. Contactar tillhandahåller kortfristiga lån till ägare av mikroföretag som vill utveckla sin verksamhet. De flesta av dessa företag är verksammma på landsbygden i söder i områden som Narino, Huila, Putumayo och Tolima.

Contactars värderingar med ”Solidaritet och moraliskt ansvar” betyder att de fäster stor vikt vid sina kunders engagemang och vilja till utveckling, något som manifesteras i deras minimala krav på säkerhet från sina kunder. MFIn går bortom att bara ställa upp med företagslån genom att hjälpa kunderna med deras välbefinnande. Contactar erbjuder sina medlemmar hälso- och säkerhetsrådgivning, förbättringar av bostäder, men även idrottsdagar för att stimulera fysisk utbildning och hälsosam mat som en del av sitt program för hälsosamma vanor och livsstil. Contactar menar att dessa aspekter höjer människors livskvalitet.

Övervakning och rådgivning

Alla Contactarkunder får stöd och råd för att få sina företag att växa. En grupp av tekniker och konsulter ställer upp med information för att hjälpa Contactars kunder att använda sina medel på ett lämpligt och effektivt sätt. Contactar erbjuder både individuella- och grupplån. Contactars grupplånemodell uppmuntrar ”Solidaritet genom ömsesidig hjälp”. 

Uppgradering av fabriken

Pedro gick med i Contactar 2007 och fick ett första lån om en miljon Colombianska pesos (2 800 kr), som han använde för att köpa en elektrisk generator som är nödvändig för produktionen. Påföljande lån har sett till att få hans fabrik transformerad och moderniserad och har gjort det möjligt för honom att utöka produktionen och skapa mer inkomster. Fabriken fortsätter att växa och har nu 45 anställda.

Hans lån har också hjälpt honom att förbättra hans sockerplanteringar. Ett nyligen taget lån om fyra miljoner pesos användes för kultivering av sockerrör. Han processar ett hektar sockerrör varje vecka och kompletterar sin inkomst genom att ta hand om socker som har odlats av andra odlare. Slutprodukten är panela, en hård boll av koncentrerat socker som Colombianerna använder för att göra drinkar och i matlagning.

Pedro har inte sett tillbaka sedan han gick med i Contactar. Som han uttrycker det” När jag tog över fabriken var alla arbetare tvungna att starta ett tolvtimmarsskift kl ett på natten. Lånen från Contactar hjälpte mig att betala för nya och mer effektiva maskiner. Nuförtiden startar de flesta arbetare kl fem eller sex på morgonen.”

Pedros berättelse är bara ett av många exempel på Contactars finansiella och tekniska  stöd som skapar reala och långsiktiga förbättringar i livet för småskaliga entreprenörer. För Oikocredit, som är partner till Contactar, är det en perfekt kombination med dess mål att stödja små företag som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara.

« Tillbaka