Att göra skillnad i Mexiko: värdet av att investera i små och medelstora företag

Att göra skillnad i Mexiko: värdet av att investera i små och medelstora företag

Sombreros Sanchez.jpg10 oktober | 2018

Finansiell integration är Oikocredits högsta prioritet. Genom Oikocredits uppdaterade strategi syftar kooperativet till att fördjupa sitt engagemang med sina mikrofinanspartners samtidigt som man söker partners utöver traditionella finansinstitut. Oikocredit försöker allt mer att påverka den "missande mitten" genom att rikta in pengar till små och medelstora företag - som i Mexiko.

I Mexiko är bristen på finansiering fortfarande ett stort hinder för tillväxten för små och medelstora företag.

Små och medelstora företag har möjlighet att skapa både ekonomisk och social avkastning i landet i stor skala. Trots detta driver lägre räntor bort potentiell finansiering från små och medelstora företag. Det leder till att traditionella långivare, som vanliga banker, fortsätter att fokusera sin finansiering på stora företag eller utlåning till konsumenter.

Carlos Rius, landschef på Oikocredits Mexiko-kontor, säger: "Vårt kontor uppskattar att det finns cirka 4 miljoner små och medelstora företag i Mexiko, vars produktion bidrar till 50 % av landets BNP. Ännu viktigare, de genererar 70 % av den totala sysselsättningen i landet. Det är här Oikocredit kan hjälpa."

Fokusera på små och medelstora företag för social impact

Som svar på bristen på tillgång till finansiering för små och medelstora företag i Mexiko arbetar Oikocredits Mexikokontor med att bygga en betydande portfölj av små och medelstora företag. Både genom direktutlåning och via finansinstitut som stöder små och medelstora företag.

Fördelarna är flera. Förutom att skapa sysselsättning och arbetstillfällen kan små och medelstora företag ge en positiv social impact till sina arbetstagare genom att ta itu med frågor som hälsa och säkerhet i arbetslivet och anställdas förmåner och nöjdhet.

De små och medelstora företag som Oikocredit och de flesta av sina partners stöder i Mexiko är formella företag, vilket innebär att deras arbetstagare är lagligt anställda och skyddade. Eftersom dessa små och medelstora företag är registrerade följer dem de arbetslagar och förordningar som finns och som skyddar och främjar de anställdas hälsa och förmåner. Till exempel finns det en lagstadgad minimilön och företag måste dela 10 % av vinsten mellan arbetstagare och anställda. Detta är viktigt i Mexiko, där nästan 60 % av arbetarna är informellt anställda.

Tillsammans hjälper dessa delar till att små och medelstora företag skapar en hållbar social impact som gynnar både arbetstagare och företag: arbetssäkerhet med levande löner, bra arbetsförhållanden och förbättring av samhällen genom statliga åtgärder som finansieras av skatter.

En anställd i Concreces-klienten Sombreros Sanchez skär överflödigt halm från de halmhattar de producerar. Sombreros Sanchez arbetar med lokala leverantörer för att säkerställa sin starka social impact.

Oikocredits partner gör skillnad

Oikocredit-partners med en rad finansiella institutioner i Mexiko som stöder små och medelstora företag.

Oikocredits partner Financiera Emprendedores är ett finansiellt institut som finansierar små och medelstora företag genom viktiga partnerskap med handelskammaren.

Oikocredit-partner Financiera Sustentable⧉ är inblandade direkt i värdekedjan för naturgasfordon, vilket ger en positiv ”trippe bottom line”.

Oikocredit stöder också kreditföreningar som ger tillgång till finansiering för små och medelstora företag. Unión De Crédito General stöder till exempel små och medelstora företag i regionala områden, och Unión de Crédito Concreces stöder små och medelstora företag i försummade områden i Mexiko.

Oikocredits arbete med små och medelstora företag i Mexiko hjälper också partners och deras kunder att prioritera sociala prestationer och miljömedvetenhet.

Ging Ledesma, Oikocredits direktör för Investor Relations, Social Performance & Capacity Building, säger: "Vi ser fler och fler små och medelstora företag som är angelägna om att använda dokumentation av det sociala resultatet för att berätta för om det arbete de gör och de sociala konsekvenser som deras arbete bidrar till. Det lägger till verkligt värde för verksamheten, på flera sätt än en. "

Du kan läsa mer om Oikocredits uppdaterade strategi här

« Tillbaka