Finansiella resultat ger social impact

Finansiella resultat ger social impact

Irene.jpg17 oktober | 2018

Allt eftersom Oikocredit implementerar sin uppdaterade strategi fortsätter kooperativet att arbeta med sina medlemmar och investerare för att dela med sig av den senaste utvecklingen och framstegen. Det världsomspännande kooperativets West Germany Support Association satte sig nyligen med Irene van Oostwaard, finansdirektör vid Oikocredit, för att lära sig mer om aktuella finansiella ämnen, liksom Irenes egna insikter och passion för organisationen.

I över 40 år har Oikocredit framgångsrikt kombinerat ekonomisk hållbarhet och social impact. Hur lyckas du göra det?

Vi fokuserar både på ekonomiska och sociala aspekter på alla nivåer i vår organisation. Båda områdena är representerade i alla våra avdelningar och beslutsorgan, hela vägen upp till ledningen. Vi lyckas skapa en bra balans.

Jag tror att vårt tydliga fokus på sociala konsekvenser bidrar till vår framgång. Detta är också vad våra investerare vill ha och det är därför de investerar sina pengar hos oss. Det är verkligen till hjälp att vi är ett starkt kooperativ. Våra medlemmar fungerar som vägledare och ser till att vi är trogna vårt uppdrag.

Hur upprätthåller man ett balansarbete på partnernivå? Finns det projekt som är mindre framgångsrika ekonomiskt än socialt, eller vice versa?

Vi försöker alltid hitta partners som täcker båda aspekterna optimalt, men inte alla projekt är fantastiska i båda avseenden.

Jordbruksfinansiering är till exempel en riktig utmaning. Inte många organisationer kan fungera lönsamt inom denna sektor. Å andra sidan är den sociala påverkan i denna sektor enorm. Därför investerar vi i jordbruket. Det kan vara något mindre ekonomiskt framgångsrikt men det gör vi för den sociala påverkan och balanserar den mot en annan del av portföljen som är ekonomiskt mer framgångsrik.

Men i alla projekt har vi minimikrav för ekonomiska och sociala aspekter, de är faktiskt mycket höga jämfört med andra organisationer.

Är det faktum att investerare inte förväntar sig maximala utdelningar (hittills har inte mer än 2 procent någonsin betalats ut), bidrar till Oikocredits framgång?

De 2 procenten är inte, och har aldrig varit, garanterade. För 40 år sedan betalade Oikocredit inte ut någon utdelning alls. Från och med 1989 betalade vi en utdelning om 2 procent, förutom tre år då utdelningen var bara en procent. Men det är sant, det som verkligen hjälper är att vi har mycket lojala investerare som gör sina pengar tillgängliga på lång sikt och som inte bara är med oss i detta för att få högsta avkastning. Den som vill ha det går någon annanstans. Detta gör det möjligt för oss att investera så mycket pengar som möjligt i projekt och åtgärder för social impact.

I juni röstade Oikocredits medlemmar för att betala ut en utdelning på en procent under 2017. Detta beslut fattades med tanke på att kooperativets resultat är under tryck. Vilka är anledningarna?

Den främsta orsaken är förra årets valutafluktuationer. Förra året utbetalades endast sex procent av vår kreditportfölj i euro, 42 procent i amerikanska dollar och resten i lokala valutor som ofta är kopplade till amerikanska dollar.

Vi vet att det är oerhört viktigt att ta emot lån till våra partners i lokala valutor. Om vi ​​gör lån i euro kommer valutarisken att falla på våra partners, och de har i allmänhet ingen möjlighet att bära en sådan risk. Vi kan däremot bära den här risken. Vi har den nödvändiga storleken, kompetensen och en tillräckligt stor lokal valutariskfond. På grund av att euron stärktes under det senaste året måste vi starkt lita på denna fond.

Våra resultat påverkas också negativt av lågräntemiljön. Vår huvudprodukt, det vill säga lån, genererade mindre ränta.

Vi har också en hel del kontor och därmed också högre kostnader än andra men vi är fortfarande övertygade om att vårt koncept av lokal närvaro ger en stor fördel och vill behålla den. Vi vet vad som händer lokalt och vad som händer på marknaden. Våra lokala experter känner till de samhällen där de arbetar, och detta minskar också våra risker i sista hand.

Vad gör Oikocredit för att ta itu med kostnaderna?

Vår uppdaterade strategi är bland annat avsedd att hjälpa oss att minska våra kostnader (du kan läsa om den uppdaterade strategin i intervjun med vår verkställande direktör).

Eftersom vi fortfarande håller på att genomföra vår strategi och fortsätter denna process även under 2019, fortsätter våra resultat att vara under tryck på grund av de olika faktorer som jag nämnde ovan. Effekterna av förändringarna som vi gör ser vi först i slutet av 2019 och vi förväntar oss en förbättring av våra finansiella resultat efter denna period.

Under tiden arbetar vi hårt för att säkerställa att Oikocredit fortsätter att utföra sitt uppdrag på det mest effektiva och bästa sättet.

Och det som är spännande med vår uppdaterade strategi är att vi inte bara fokuserar på att förbättra våra finansiella resultat, men vi fokuserar också på hur vi kan maximera vår social impact. Som jag nämnde tidigare går det ekonomiska och sociala resultatet hand i hand hos Oikocredit och vi vill se till att vi gör vårt bästa på alla nivåer i organisationen för att få en ännu större påverkan i livet för de människor våra partners jobbar för.

Vilka är de viktigaste projekten som du, som finansdirektör, ser under 2018/2019?

Det största och viktigaste projektet är genomförandet av vår uppdaterade strategi.

Jag skulle också vilja se att inte bara finansiella siffror återspeglas i våra officiella balansräkningar utan även kvantifierbara resultat med social impact. De nakna finansiella figurerna representerar inte tillräckligt vem vi är och vad vi gör. Vi har en engagerad social impact-forskargrupp som besöker våra partners, undersöker och samlar in och utvärderar data. Inte bara när det gäller antalet personer vi faktiskt når via våra partners, men också antalet kvinnor vi når och de uppnådda resultaten.

Du har jobbat för kooperativet sedan 2010. Vad tycker du om ditt arbete på Oikocredit?

I juni besökte jag en kund till ett mikrofinansinstitut i Chennai, Indien. Denna kund driver en liten butik. Hennes dotter, som är universitetsstudent och talar engelska, var närvarande och översatte för mig. När hon fick frågan vem hennes förebild var, svarade dottern: "Min mamma." Det ger mig fortfarande gåshud.

Flickan sa att hennes mamma visade henne hur du framgångsrikt kan förändra ditt liv. Och detta är den enda anledningen till att dottern har en bättre framtidsutsikter.

Trots att vi, som Oikocredit, bara kan göra ett litet bidrag genom att finansiera den institution som finansierar hennes mamma, är anledningen att jag kommer till jobbet varje dag. Det vi gör här gör verkligen en skillnad!

« Tillbaka

Arkiv > 2018 > oktober

No items found