Signerad ull

Signerad ull

Manos 2 of 2.jpg05 november | 2018

John Lennon bar Manos del Uruguay, och bland sina nuvarande fans finns ett antal kändisar och till och med kungligheter. Alla Manos produkter är signerade av kvinnan som färgade ullen, och varje produkt är handgjord och därför unik.

För 50 år sen lanserade fem kvinnor Manos del Uruguay. Idag erbjuder denna ideella organisation arbete för 250 kvinnliga hantverkare i Uruguay, och deras produkter är mycket eftertraktade på den internationella marknaden.

Anställer landsbygdens kvinnor

Manos del Uruguay vill skapa sysselsättning för kvinnor i landsbygdsområden och därmed ge dem ekonomiska, sociala och kulturella möjligheter samtidigt som man gynnar deras konst och hantverk. Manos har åtagit sig att spara vatten och använda naturresurser och undvika kemikalier som skadar miljön.

Sedan 2009 har organisationen arbetat med Oikocredit. Kort därefter blev den certifierad som en rättvis handelsorganisation av Världshandelsorganisationen (WFTO).

Både huvudkontoret och försäljningsavdelningen finns i Uruguays huvudstad Montevideo. Där arbetar cirka 90 anställda. Kläder och partier av ull produceras för att kunna beställas av arbetarna, vilket minimerar deras risker. Från Manos del Uruguays huvudkontor levereras ullen och produkterna till kvinnornas hem, där de kan färgas.

En kvinnas kooperativ

Manos del Uruguay startade sin resa i den östra Uruguayska staden Fraile Muerto 1968, då landsbygdskvinnor bildade föreningar för att förbättra sina familjers försörjning.

Idag arbetar 13 kooperativ för Manos på 19 olika platser. Kooperativen är ägarna av organisationen och är representerade i både ledningen och styrelsen. De färgar och torkar ull av hög kvalitet, vävtyger och stickade tröjor, ponchos och andra plagg för olika internationella märken.

Starkare Tillsammans

Patricia Sosa, Blanca Rodriguez, Janet Novo och Valeria Marti bor i Fraile Muerto. De är medlemmar i CARF, ett av kooperativen som arbetar för Manos del Uruguay.

Innan de gick med i CARF arbetade dessa kvinnor inom jordbruket, som städare eller barnskötare. Deras män hade kontorsjobb eller arbetade också inom jordbruket, främst på stora gårdar. Kvinnornas liv förändrades snart efter att de blev medlemmar av CARF.

CARF gav dem praktisk träning och de har haft en bra löneutveckling. CARF är dessutom flexibel när det gäller att kombinera arbete med att ta hand om barn. Kooperativet har lärt dem viktiga färdigheter som administration, företagsledning, sociala färdigheter och lagarbete. Kvinnorna är stolta över sin egen utveckling och det arbete de har åstadkommit.

Vänster till höger: Manos anställda Janet Novo, Valeria Marti, Blanca Rodriguez och Rosa Fleitas

Fyra kvinnliga arbetare. Fyra berättelser.

Patricia gillar att färga ull. Hon skulle vilja använda sin inkomst för att köpa en liten bil och utforska Uruguay. Patricia är gift med tre barn. Hennes äldsta son studerar i Montevideo för att bli revisor, medan hennes dotter precis är på väg att lämna hemmet för att börja på universitetet. Det innebär att hennes yngste son snart kommer att bli det enda barnet som fortfarande bor hemma. Det viktigaste för Patricia är att alla hennes barn slutför sin utbildning.

Blanca ansvarar för produktion och export vid CARF. Hon vill se att hennes barn får det bra i livet. För egen del vill hon arbeta för Manos del Uruguay tills hon går i pension. Hon skulle också vilja resa och lära sig mer om sitt hemland.

Det här är något som hantverkare Janet redan har kunnat göra i sin roll som chef för CARF och som medlem av styrelsen för Manos del Uruguay. Hon vill också fortsätta arbeta för Manos och så småningom njuta av sin pension.

Valeria är den yngsta av de fyra kvinnorna, pensionen fortfarande långt borta. Valeria arbetar med kvalitetskontroll. Varje måndag och tisdag studerar hon till fysiklärare i Melo.Detta är möjligt tack vare att CARF har flexibel arbetstid. När hon är färdig fysiklärare är hennes plan att lämna kooperativet eftersom hon inte kommer att kunna göra båda arbetena. Men hon kommer alltid att vara glad att hjälpa till när det behövs.

Manos del Uruguays anmärkningsvärda framgångshistoria återspeglas i varje enskild medlems liv. De arbetar som ett lag, men alla har sina egna drömmar och ambitioner.

« Tillbaka