Oikocredits Cecilia Näsman porträtteras i Dagens Nyheter

Oikocredits Cecilia Näsman porträtteras i Dagens Nyheter

ceciliamedium.jpg13 december | 2012

Idag publicerar DN en intervju med Oikocredits svenska VD Cecilia Näsman  - 'Från storbank till kooperativ "med hjärta i".

"Oikocredit sökte 2008 en ansvarig för sitt planerade kontor i Stockholm. Cecilia hade inte hört talas om det kooperativa finansinstitutet, men blev nyfiken när hon förstod vad verksamheten gick ut på.

– Nu skulle jag kunna få nytta av allt jag lärt mig under åren i banken och samtidigt göra något bra för fattiga och utsatta människor runt om i världen. Jag kände det som om jag kom till en bank med ”hjärta”, i stället för som tidigare en bank med ”armbågar”.

Cecilia pekar på att rika företag i västvärlden spekulerar kring om priset på ris, vete, kakao, kaffe, majs och andra råvaror som produceras av fattiga bönder ska gå upp eller ned. Andra företag roffar åt sig bördig jordbruksmark, så ­kallad landgrabbing, genom att betala underpriser.

– Det är absurt i en värld där så många fortfarande svälter! Jorden har funnits i miljarder år. Jag vill att våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn … att många generationer till ska kunna leva här. Och så premierar vi rovdrift på naturtillgångar och människor. Jag blir ledsen, men samtidigt sporrad när jag tänker på det." 

« Tillbaka

Arkiv > 2012 > december

No items found