Investering i peruanska alpackor

Investering i peruanska alpackor

Cochama Yava, member of COOPECAN, with his herd02 september | 2013

Högt upp i de peruanska Anderna, stödjer Oikocredit den traditionella uppfödningen av alpackor, ett sydamerikansk flockdjur, kusin till lamadjuret. Alpackor bor i områden på hög höjd, mellan 3500 till 5000 meter över havet, och är traditionellt känd för sin fina ullkvalité.

Alpackabönder lever ofta i avlägsna områden i Peru, i hårda, kalla klimat. De med mindre besättningarna tenderar att ha väldigt låga inkomster och bor i lerhus utan ström, nära sina hjordar. Många bönder har inte råd med medicin eller bättre mat till sina alpackor. Kommersiellt har de det tufft då de antingen saknar tillgång till marknaden eller är sämre på att förhandla sig till ett bra pris på sin ull.


Alpacka bonden Nicomedes Cochama Yava i hans hus.

För att stödja detta traditionella jordbruk och bidra till alpackaböndernas sociala utveckling har Oikocredit nyligen startat ett samarbete med kooperationen Cooperativa de Produccion y Servicios Especiales de los Productores de Camelidos Andinos Ltda (COOPECAN).
COOPECAN arbetar för cirka 15.500 alpackabönder och deras familjer; för deras ekonomiska, sociala och miljömässiga utveckling. Att vara medlem i COOPECAN ger jordbrukarna tillgång till rättvisa priser för deras ull och till tjänster för att förbättra alpackornas ullkvalité och hälsa.

Sedan förra året, då Oikocredit startade samarbetet med COOPECAN, har Oikocredits landchef för Peru och jordbruksspecialist, Carina Torres, arbetat nära med COOPECAN.
Hon har besökt många av bönderna, i första hand för att få se deras levnadsvillkor men även för att se hur COOPECAN arbetar med bönderna. "När jag först besökte alpackabönderna , eller som vi säger "alpaqueros", såg jag varför dessa bönder behövde ett kooperativ som COOPECAN". Carina förklarar vidare "Många babyalpackor var döende eller sjuka vilket innebar att bönderna inte kunde tjäna tillräckligt med pengar för att försörja sina familjer och  de sålde sin ull till mellanhänder till ett mycket lågt pris."

Genom att vara medlem i COOPECAN tillhandahåller jordbrukare tjänster såsom bättre medicin för sjuka djur eller förbättring av betesmark. På så sätt överlever fler alpackor och de får bättre foder vilket resulterar i högre ullkvalitet. Så är fallet för alpackabonden Nicomedes Cochama Yava (bilden), som har dragit stor nytta av att bli medlem i det sociala kooperativet.

Nicomedes bor i bergen med sin alpackabesättning medan hans hustru och åtta barn bor tre och en halv timme bort i staden Sicuani. Trots att Nicomedes äger 200 alpackor, en djurbesättning stor nog för att kunna försörja en familj  tjänar han inte tillräckligt med pengar för sig och sin familjs uppehälle och kan heller inte låta sina barn gå i skolan.

Nicomedes blev medlem i COOPECAN för att få ett garanterat bättre pris för sin ull och få tillgång till tjänster som hjäper honom att förbättra ullkvalitén och därmed kunna tjäna tillräckligt med pengar för att försörja sin familj. Förutom att få ett bättre pris för sin ull, kan medlemmarna också få ytterligare betalningar efter att ullen har bearbetats och sålts . COOPECAN sysselsätter cirka 12 personer som färgar och stickar kläder för export . Kläderna säljs till en köpare i Italien och resten av alpackaullen säljs på den lokala peruanska marknaden. Oikocredit gav kooperativet en kredit på US $ 150.000 för att de ska kunna förbättra sina tjänster inom ullhanteringen och för att stödja den dagliga verksamheten och sitt samhällsuppdrag.


Nicomedes med sina alpackor.

« Tillbaka