Trädgårdsfest och internationellt besök

Trädgårdsfest och internationellt besök

20140907_121521_resized.jpg

Reymundo Villarreal, Appbosa och John Gerhard, Biodynamiska produkter/Ekolådan

11 september | 2014

Oikocredits trädgårdsfest gick av stapeln 7/9 på Trädgård på spåret på Söder i Stockholm. I strålande solsken deltog under dagen ett hundratal besökare i att smaka på ekologiskt odlad mat och träffa våra inspirerande gäster.

Nik och Nilla Märak stod för den goda maten, Lena Granefelt och Bella Linde berättade om sin bok Rätt ur jorden- en handbok i självhushållning och Biodynamiska produkter/Ekolådan presenterade sina varor. På plats hela vägen från Peru var projektpartnern Reymundo Villarreal, bananodlare och representant för odlarkooperativet APPBOSA, samt Oikocredits jordbruksspecialist Carina Torres. Tillsammans berättade de om fördelar men också om de utmaningar som man står inför när man odlar ekologiskt.

Oikocredits event på Trädgård på spåret - Nik och Nilla Märak bjuder på smakupplevelser

Redan dagen innan eventet anlände Reymundo och Carina i Sverige, med några fullspäckade dagar framför sig. Efter en lugn lördagskväll var det dags för söndagens event där de båda talade på scenen och deltog i frågestund tillsammans med nyfikna besökare. Reymundo berättade att han kände en stor glädje över att se sina bananer på plats här i Sverige.

Måndag förmiddag inleddes med ett besök till Fairtrade Sveriges kontor eftersom de bananer APPBOSA producerar är Fairtrade-certifierade. Där berättade Reymundo och Oikocredit för Fairtrades medarbetare om hur rättvisa intäkter har gjort att pengar nu kan investeras i sjukvård, teknisk utrusning, kulturprojekt och andra förbättringar i lokalsamhället. Premien räcker inte till större investeringar och det är där Oikocredit kommer in i bilden med finansiering till APPBOSA. Man har investerat i en linbana för att förhindra att bananerna skadas då de flyttas, vilket också minskar arbetsskadorna. Efter ett lyckat möte var det dags att återvända till Oikocredits kontor för en intervju för Magasinet naturvetare, en medlemstidning för naturvetare runt om i Sverige. 

Under tisdagen fick Carina och Reymundo tid för att bli visade lite utav det Stockholm har att erbjuda. De besökte Stadshuset, Djurgården och åkte på en båttur i skärgården. Det finns mycket att se i den vackra huvudstaden!

Onsdagen var den sista dagen under våra gästers Sverigebesök, och också den var full av spännande aktiviteter. På förmiddagen besöktes Biodynamiska produkter/Ekolådan, som importerar bananer från bland annat APPBOSA till sina ekolådor som sedan skickas ut till privatpersoner och företag i Sverige. Efter lunch bar det av Uppsala för att få mer information om svenska kyrkans internationella arbete. Svenska kyrkan har bidragit med stöd för kapacitetsförstärkning till många utav Oikocredits projektpartners.

Tidig torsdagsmorgon var det så dags att säga hej då till våra gäster. Det är alltid givande att möta sina projektpartners och kollegor från världens olika hörn, och deras dagar i Sverige blev mycket lyckade.

Annika Cederberg,
Praktikant Oikocredit Sverige

« Tillbaka