Banking för framtiden

Banking för framtiden

finance-trust-uganda.jpg23 oktober | 2014

Finance Trust Bank är en ugandisk mikrofinansinstitution som grundades 1984 för att ge kvinnor tillgång till finansiella tjänster. Banken grundades av en grupp kvinnor som förstod att en av orsakerna till att kvinnor är ekonomiskt missgynnade i Uganda är att man saknar tillgång till finansiella tjänster. I dag har banken över 200.000 kunder, varav merparten är kvinnor. Här berättar Finance Trust Banks VD, Annet Nakawunde Mulindwa, om hur banken 30 år senare fortsätter att stärka kvinnors ställning i samhället.

Finance Trust Bank startades som en självhjälpsgrupp för kvinnor – idag är den en av Ugandas äldsta mikrobanker. Kan du ge oss en tillbakablick och berätta om vad man uppnått genom åren?

"Bristen på finansiella tjänster för kvinnor gjorde att våra kvinnliga grundare tog sina egna besparingar för att ge lån till grupper av fattiga kvinnor. Genom åren har organisationen vuxit och gått igenom olika utvecklingsfaser för att idag i viss mån även omfatta män som kunder. Bankens fokus är dock fortfarande att ge kvinnliga låg- och medelinkomsttagare tillträde till den finansiella sektorn. För att behålla fokus på att stärka kvinnors ställning i samhället, bestämde vi i bankens ledning att minst 60% av vår kundkrets alltid ska vara kvinnor."

Ni erbjuder många olika banktjänster som t ex sparkonton och lån för utbildning. Hur utvecklar ni nya produkter?

"Först och främst styrs vi av efterfrågan. Vi lyssnar på våra kunder, som berättar vilka tjänster och lånevillkor de behöver. Vi gör också marknadsundersökningar för att hitta tjänster som fyller behov på marknaden. Till exempel kan en jordbrukare som tar ett lån för att köpa utsäde inte betala tillbaka sina lån omedelbart utan när skörden är mogen, lånen måste alltså struktureras med flexibla återbetalningsvillkor som passar låntagaren."

Kan du ge ett exempel på en finansiell produkt som ni har utvecklat från grunden?

"Ett exempel som jag kommer att tänka på är" Mama safe "sparkonto. Produkten har tagits fram med hänsyn till de utmaningar som kvinnor möter och hur vi kan hjälpa till att göra livet lättare. I Uganda är ett viktigt område hälsovård, t ex behöver kvinnor en säker och trygg plats för att föda barn. Så vi utvecklade en produkt som kombinerar sparande, lån och försäkring. Sjukförsäkringen kostar vanligtvis ca 150 US dollar (ca 1000 kronor) per år, vilket ska betalas direkt till försäkringsbolagen i en klumpsumma. Vi upptäckte att många kvinnor inte kunde betala hela försäkringspremien på en gång och därför stod utan vård. Vi tog därför fram ett lån på 150 dollar, så att kvinnorna kan betala försäkringen, och sedan betala tillbaka det beloppet gradvis under ett halvt eller helt år."

Ni har också speciella sparprodukter för flickor. Varför är detta en viktig produkt?

"I Uganda förekommer väldigt många ungdomsgraviditeter och sexuellt våld är utbrett. Det är också vanligt att flickor lämnar skolan utan kunskaper på grund av hög frånvaro. Det är inte heller ovanligt att en flicka måste gifta sig redan i 12-årsåldern, eller har egna barn vid 14. Så vi utvecklade en tjänst för unga flickor, för att hjälpa dem förbereda sig för de utmaningar de ställs inför. Bland våra kunder har vi nu 5.000 flickor i åldrarna 10 till 18 år. För att de ska känna sig trygga med vår personal har vi inrättat speciella platser på våra kontor där vi kan möta de här flickorna på samma nivå. Flickorna får inte låna pengar, de får bara öppna sparkonton. Vi ger dem också en grundläggande ekonomisk utbildning, och utbildning i hälsovård och enkel företagsekonomi. Vi försöker också bjuda in flickorna en gång per år till en konferens."

Finance Trust Bank är Oikocredits partner sedan 2004.

« Tillbaka