Om du inte kan läsa nyhetsbrevet, klicka här.
Oikocredit Update
September 2015

Att stödja ett hållbart jordbruk

Småskaliga bönder är bland dem som har lägst inkomster i världen. Jordbrukssektorn har varit en viktig del av Oikocredits strategiska arbete i många år. Under 2014 etablerades en specifik jordbruksenhet som arbetat hårt för att öka stödet till denna sårbara sektor. Bönderna drabbas svårt av naturkatastrofer och effekterna av klimatförändringarna liksom den svåra konkurrensen i sektorn. Oikocredits sätt att möta utmaningarna inom jordbrukssektorn är att investera i hållbara jordbruksföretag, som inte bara bidrar till ekonomisk utveckling utan också respekterar naturresurserna.

I detta nyhetsbrev kan du läsa om kaffeföretaget i Rwanda som stödjer kaffeodlarna och försoningsprocessen, en intervju med Oikocredits globala chef för jordbruksenheten, Frank Rubio, och ett exempel på hur Oikocredit genom utbildning vill ge bönderna verktyg att bättre klara naturkatastrofer och klimatförändringar.

Vi vill också passa på att bjuda in till Bokmässan och Fair Trade Forum där vi finns på plats.

Berättelser från våra partners

Kaffe och försoning i Rwanda

I Rusizi-distriktet i sydvästra Rwanda är sjuksköterskan Jean Bosco Ngabonziza, oftast kallad “sköterskan Bosco”, en omtyckt och respekterad medlem i lokalsamhället. Men efter folkmordet 1994 fann han sig själv omgiven av änkor och föräldralösa barn...

Läs mer

Att möta behovet av hållbart jordbruk

En växande världsbefolkning och effekterna av klimatförändringarna sätter press på marken och naturresurserna. För att hjälpa till att möta dessa utmaningar etablerade Oikocredit en jordbruksenhet i januari 2014 med syfte att öka hållbara investeringar i sektorn.

Läs mer

Beredskap vid katastrofer och klimatförändringar

Naturkatastrofer påverkar alla, men låginkomsttagare är generellt de som drabbas värst. Filippinerna är, efter Vanuatu och Tonga, det land med störst risk för naturkatastrofer. En del av dessa katastrofer inträffar mer regelbundet som en effekt av klimatförändringarna.

Läs mer

Besök Oikocredit på bokmässan i Göteborg 24-27 september

Möt oss bland mångfalden av organisationer och engagerande seminarier på Internationella torget, Bok & Biblioteksmässan i Göteborg 24-27 september.


Information om Bokmässan

Möt Oikocredit på Fair Trade Forum i Uppsala

2-3 oktober är Oikocredit är på plats bland ca 30 utställare av Fair Trade produkter. Kom och lyssna på vårt föredrag om Fair Financing för producenter och återförsäljare kl 12 på fredagen 2/10, eller möt oss vid vårt bord i utställningen.

Läs om Fair Trade Forum

Komplettera din investering med Oikocredit Sparkonto i Ekobanken

Med Oikocredit Sparkonto i Ekobanken har du ett vanligt sparkonto med ränta och svensk insättningsgaranti samtidigt som ditt sparande bidrar till bättre levnadsvillkor för människor i låginkomstländer.

Läs mer

Om bilden i inledningen

Kvinnor vid kaffeexportföretaget Rusizi Speciality Coffee (RSC) i sydvästra Rwanda sorterar kaffebönor. Oikocredits lån till RSC används till att finansiera skörden och till att köpa en ny torkningsmaskin.

Mer information om vår partner

Följ oss på:

Oikocredit International Share Foundation Sverige, Box 2323, 103 18 Stockholm. www.oikocredit.se