Om du inte kan läsa nyhetsbrevet, klicka här.
Oikocredit Update
Juni 2015

Oikocredit - 40-årsjubileum med årsstämma i Berlin

Andra veckan i juni firades Oikocredits 40-årsjubileum med en välbesökt konferensdag i Berlin. Mer än 250 deltagare fick höra den tidigare generalsekreteraren i WCC Konrad Raiser berätta om hur idén till en ny slags utvecklingsbank tog form vid Världskyrkomötet i Uppsala 1968, hur man sedan grundade Oikocredit 1975, och hur framgångsrikt kooperativet varit i arbetet för fattigdomsbekämpning.

Från Oikocredits Fairtrade-certifierade partners kom både Violeta Stevens från CaféDirect och Jamie Hartzell från Divine Chocolate och berättade hur samarbetet med Oikocredit gjort skillnad för både odlare och producenter.

Fredagen 12 juni genomfördes den kooperativa årsstämman. Stämman tog beslut om att utdelningen till Oikocredits investerare för 2014 blir 2%. Då genomfördes också val till styrelse och kommittéer. I samband med årsstämman delgavs också Social Performance report för 2015.

Till Social Performance Report

Oikocredits första partner i Latinamerika

Det första lånet till en latinamerikansk projektpartner gick till organisationen FePP i Ecuador. Verksamheten som startade hos 50 familjer i samhället Salinas har idag växt till en landsomfattande organisation som når 700.000 människor. Utvecklingskrediten till FePP är en milstolpe i Oikocredits 40-åriga historia.

Mer om FePP

Möt Jamie Hartzell - seriell social entreprenör

"I don't want Oikocredit to be like a mainstream bank, I want the mainstream banks to be like Oikocredit."
En av de uppskattade talarna vid Oikocredits 40-årsjubileum var Jamie Hartzell, ordförande i projektpartnern Divine Chocolate Co. Jamie har en bakgrund i film- & tv-industrin men har gått över till socialt entreprenörskap.

Läs mer om Jamie Hartzell

En ljusare framtid för fler - Thrive Solar Energy Pvt

Under 2015 fokuserar Oikocredit på att öka antalet investeringar i förnybar energi. En ny partner är Thrive Solar Energy i delstaten Telangana. Man räknar med att ca 50% av Indiens befolkning, 600 miljoner människor, saknar tillgång till elnätet.
Thrive tillverkar LED-lampor och belysningssystem för hem och småföretag. Barn och ungdomar kan studera på kvällstid och entreprenörer kan t ex väva och baka.

Till Thrive Energy

Mer att läsa

Miljömäktigaste 2015

I april månad utsåg tidningen MiljöAktuellt 2015 års miljömäktigaste personer. På den prestigefulla listan återfinns bl a två från Oikocredits medlemsorganisationer: Annika Laurén från Ekobanken och Sara Nordbrand från Svenska kyrkan. Vi säger förstås Grattis!

Till MiljöAktuellts lista

Oikocredit i Almedalen

Är du i Visby under Almedalsveckan i år? Missa isåfall inte seminariet "Klöver över - vad gör vi med dem?" med Oikocredit, Ekobanken och fackförbundet Naturvetarna. Torsdag 2/7 kl 15-15.50 i sal D20 på Campus Gotland.
Varmt välkommen!

Till programmet

Har du fått pengar tillbaka på skatten?

Varför inte öppna ett Oikocredit sparkonto med insättningsgaranti hos Ekobanken? Du kan också som tidigare investera direkt i Oikocredit.

Läs mer om hur du gör

Följ oss på:

Oikocredit International Share Foundation Sverige, Box 2323, 103 18 Stockholm. www.oikocredit.se