Om du inte kan läsa nyhetsbrevet, klicka här.
Oikocredit Update
December 2015

Nu pågår FNs klimattoppmöte i Paris - COP21

Förra året undertecknade Oikocredit ”Global Investor Statement on Climate Change” som en del av FN:s klimattoppmöte i New York. Det är ett av flera sätt för oss att visa att vi menar allvar med att agera för klimatförändringen. Nu, ett år senare, pågår FN:s stora klimatkonferens COP21 i Paris. Läs Oikocredits vd David Woods reflektion över klimatfrågan om dilemmat kring divestering.

I detta nyhetsbrev finns även berättelser från några av Oikocredits partners. Läs om lokal fiskproduktion som ökar matsäkerheten i Zambia, hur Fusion stödjer kvinnor på Indiska landsbygden genom mikrofinans och en utvärderingen av SEKEMs ekologiska jordbruk i Egypten.

När nu året går mot sitt slut presenterar vi också lite fakta och siffror, tipsar om en film och en julklapp som gör nytta på riktigt.

God jul och gott nytt år önskar Oikocredit Sverige.

Image caption

Dilemmat med divestering

Oikocredit Internationals VD David Woods gör här ett personligt inlägg om Oikocredits klimatengagemang och om dilemmat som följer med divestering ifrån olja, kol och gas.

Läs mer

Yalelo - lokal fiskodling ökar matsäkerheten

I Zambia har överfiske slagit ut lokala fiskbestånd vilket påverkat både näringsintag och ekonomin. Yalelo har ambitionen att sätta en ny standard för hållbar fiskproduktion i Zambia och hela Södra Afrika.

Läs mer om Yalelo

SEKEM - utvärdering av resultat

Oikocredit har gjort en studie för att utvärdera den egyptiska jordbrukspartnern SEKEM med fokus på vilken påverkan SEKEM haft på de bönder man arbetar med. Bönderna anslutna till SEKEM odlar spannmål, grönsaker och bomull med ekologiska metoder.

Läs mer om SEKEM

Fusion Microfinance

I Indien lever ca 270 miljoner människor under fattigdomsgränsen. Speciellt kvinnor är utsatta, och har svårt att få en hållbar livssituation. Fusion stödjer kvinnor på landsbygden med mikrofinans, försäkring och utbildning inom jordbruk och handel.

Läs mer om Fusion

Oikocredit region Östafrika firar 20 års närvaro

Caroline Mulwa, ansvarig för Oikocredits kontor i Kenya, intervjuades av CNBC Africa med anledning av Oikocredits 20-årsjubileum i regionen. Du kanske hade möjlighet att höra Carol berätta om verksamheten när hon besökte Sverige 2013? Om inte, se intervjun från 1/12.

Se intervjun

Fakta och siffror

Ta en titt på våra fakta och siffror för det tredje kvartalet 2015. Dessa visar bland annat balansomslutning, utestående kapital, antal partners och länder vi investerar i och visar en översikt över vår finansiering utifrån sektor, typ och region.

Mera siffror

Årets julklapp är inte en robotdammsugare

Öppna ett Oikocredit Sparkonto i Ekobanken eller gå in på oikocredit.se och läs hur du kan göra en direktinvestering. Till dig själv eller någon du tycker om. En julklapp som bidrar till bättre levnadsvillkor för människor i låginkomstländer.

Hur går det till?

Om bilden högst upp på sidan

Thrive Solar Energy Pvt. Ltd (Thrive) är ett socialt företag i Indien som designar, utvecklar och tillverkar solcellslampor tillgängliga för låginkomsttagare i områden där det är liten eller ingen tillgång på elektricitet. Thrive finns i Hyderabad, som ligger i delstaten Telangana.

Mer information om vår partner

Följ oss på:

www.oikocredit.se