Insert an attractive description of your mailing here
Oikocredit Sweden
Maj 2017

Världens Fair Trade-fika och Världens Fest!

World Fairtrade Challenge 11-13/5 uppmärksammade och stöttade Fair Trade-producenter runt om i världen. I Sverige var vi över 515 000 som fikade Fairtrade och fick en stund för inspirerande och tankeväckande samtal. Oikocredits frukostseminarium om fair trade och socialt ansvarstagande - lokalt och globalt, blev ett uppskattat arrangemang. I sommar finns det fler chanser att möta oss. I detta nyhetsbrev berättar vi om Manos del Uruguay, en av våra 91 fair trade-partners, och berättar vi om var vi kommer delta och synas framöver.

 

Fri att förändra - egenmakt i fokus på Världens Fest 2-4/6

Fri att förändra är temat för Världens Fest som arrangeras av Svenska Kyrkan i Västerås 2-4/6. Vi fokuserar på egenmakt - vår möjlighet att påverka genom våra val och vad inclusive finance och Fair Trade kan betyda för kvinnors egenmakt. På lördagen deltar vi i samtal på Stora Scen runt kl 12-13 och vi kommer i en liten utställning presentera några av våra Fair Trade partners.

Läs mer om arrangemanget >
 
Fair trade-garn från Manos del Uruguay

Besök hos vår fair trade-partner Manos del Uruguay

Fair Trade-garn och designkläder från Manos del Uruguay säljs idag både lokalt och till den internationella marknaden. Sedan starten 1968 har fokus varit att ge ekonomiska, sociala och kulturella möjligheter och skapa arbetstillfällen för kvinnor på landsbygden. De 13 medlemskooperativen för samman 250 kvinnliga hantverkare i landet. Servicecentret i Montevideo förser kooperativen med produktdesign, råmaterial, utbildning, tekniskt underhåll, finansiering och rådgivning. Via bloggen får vi följa med till Manos och ett av kooperativen.

Läs om besöket hos Manos del Uruguay >
 
Oikocredits jordbrukspartner Agricom har varit partner i många år och är i linje med värdegrunden.

Hur hanterar vi svåra frågor utifrån vår värdegrund?

Granskning av banker har fått fler att se över sitt val av bank och söka alternativ där sparande och investeringar bidrar till en positiv samhällsutveckling. Värdegrunden och transparensen är viktiga nycklar, men en del finansieringsfrågor är svåra. Vårt seminarium under Almedals-veckan blir ett samtal om dilemman, ställningstaganden och ansvarsfrågor utifrån verkliga case, tex palmolja och The Borneo Case där banker "tvättat" pengar från olaglig regnskogsskövling.

Seminariet i Almedalsveckans program >
 
Möt Oikocredit på Internationella torget

Globala målen i fokus på Bokmässan 28/9-1/10

Bokmässan som forum har utmanats senaste tiden och huvudtemat Bildning är högaktuellt. Transparens och möjlighet att bidra till ett inkuderande och globalt hållbart samhälle är viktigare än någonsin. Därför deltar vi återigen på Internationella torget, som i år fokuserar på de globala målen och hur vi alla kan bidra.

Läs mer om Internationella Torget >
 
Fair trade-pionjären Café Direct, en av våra partners.

Save the date: Fair Trade Forum 5-7/10 i Linköping

Den 5-7 oktober arrangerar Linköpings kommun Fair Trade Forum. Genom forumet vill man lyfta det viktiga i ett etiskt ställningstagande kring etisk handel och konsumtion. Programmet är under planering men Oikocredit deltar antagligen under fredagen och lördagen.

Läs mer om Fair Trade Forum >
 
Follow us on: