Om du inte kan läsa nyhetsbrevet, klicka här.
Oikocredit Update
Mars 2015

Starkt socialt & finansiellt resultat för 2014

Oikocredit, pionjären inom sociala investeringar, redovisar för 2014 ett resultat efter avsättningar till reserver på 17,1 miljoner euro (ca 160 miljoner kronor), en ökning med 28% från 2013. Utdelningen till investerarna föreslås bli 2%.

Under året har Oikocredit fortsatt att tillhandahålla kapacitets-uppbyggnad och teknisk assistans till sina projektpartners. Totalt 2014 har man utfört närmare 190 kapacitetsuppbyggnadsuppdrag till en kostnad av 1,9 miljoner euro.

Till resultatrapporten

Fortsatt samarbete med Ekobanken

I slutet av 2014 lanserade vi vårt nya sparkontoerbjudande tillsammans med Ekobanken. Sedan 1 mars finns också vår kundtjänst där - samma telefonnummer & mailadress som tidigare!

Mer..

Senegalesiskt jordbruks-kooperativ som växer

Des Usagers de Thielène (Adu Thielène) är ett jordbruks-kooperativ med mer än 300 medlemmar i byn Thielène i Senegal. Kooperativet ger varje familj i samhället en jordlott där man odlar ris, tomater, lök och andra grönsaker.

Mer..

Oikocredit firar 40 framgångsrika år!

År 1975, mitt under 70-talets ekonomiska instabilitet, startade det finansiella kooperativet Oikocredit som en unik, internationell och etisk investeringsmöjlighet.
Fyrtio år senare, bjuder Oikocredit in till en hållbar framtidsutveckling där människor har möjlighet att genom egna val skapa ett värdigt liv.

Om jubileet (på engelska)

Mer att läsa

ECLOF Kenya - ny projektpartner

Mikrofinansinstitutionen ECLOF Kenya arbetar målmedvetet med utlåning till landsbygden och att stärka kvinnors ställning i samhället. I styrelsen representeras alla organisationens intressenter och hälften av ledamöterna är kvinnor.

Mer om ECLOF Kenya

Tankar från studieresan till Indien - Gunnela Hahn

I februari besökte en internationell grupp investerare Oikocredits projektpartners i delstaterna Odisha och Tamil Nadu. Från Sverige deltog Gunnela Hahn, ansvarig för hållbara investeringar hos Svenska kyrkan. I en blogg hos Hagainitiativet har hon tankar om en nystart för det finansiella systemet.

Gunnela bloggar

Har du hört om Fair Finance Guide?

Ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart bankerna investerar. Med en internationell metod har man nu i Sverige kartlagt vilka krav de sju största bankerna ställer på hållbarhet och socialt ansvar. I guiden kan man jämföra bankernas resultat, berätta för sin bank vad man tycker och få vägledning för att byta till en mer hållbar bank.

Till Fair Finance Guide

Följ oss på:

Oikocredit International Share Foundation Sverige, Box 2323, 103 18 Stockholm. www.oikocredit.se