Kakaoproducenter säljer sin rättvisa choklad

Rättvisemärkt choklad ger kakaobönderna bra betalt för sitt arbete. Men i Ghana har bönderna i kooperativet Kuapa Kokoo gått ett steg längre. Som delägare i företaget Divine Chocolate får de även del av vinsten när bönorna förvandlas till chokladkakor och hamnar på butikshyllor i Europa och USA.

När kakaokooperativet Kuapa Kokoo i Ghana startade i början av 90-talet samlade det 2000 bönder. Idag har kooperativet vuxit till att bestå av 65 000 bönder och det har även köpt in sig som delägare i det företag som säljer deras choklad – Divine Chocolate. Det innebär att bönderna själva kan påverka hur företaget styrs och ta del av vinsten från chokladförsäljningen.

Oikocredit har haft den Fairtrademärkta chokladtillverkaren som partner sedan 2006 och har stött Kuapa Kokoo sedan 2011. Fatima Ali är en av kooperativets bönder som även sitter med i dess styrande råd:

– Det bästa med Kuapa Kokoo är satsningen på kvinnor som får utbildning och starka positioner i kooperativet. Nu för tiden säger inte längre männen ”hon är kvinna, så hon borde sitta ner”, när vi står framför en grupp bönder och talar.

Ghana är världens näst största kakaoproducent med hundratusentals kakaobönder. Att gå samman i ett kooperativ stärker bönderna och ger dem bättre möjligheter att sälja sin skörd. Kuapa Kokoo stödjer även sociala projekt i byarna som att bygga skolor, installera vattenpumpar eller ge invånarna läkarvård genom mobila kliniker.

Innan kakaobönderna blir medlemmar i kollektivet får de ett års utbildning där de lär sig hur man producerar kakao av hög kvalitet, jäser bönorna för att få bort bitterheten, hanterar kemikalier samt regler runt barnarbete, det sistnämnda i samarbete med International Labour Organization (ILO).

Kakaobönorna ger en stor och en liten skörd per år, men däremellan behöver odlarna hitta alternativa inkomstkällor. En sådan är att tillverka tvål av kakaobönskidor och här har kooperativet gett stöd till utbildning.

– Pengarna vi får använder vi till att försörja våra familjer, men det hjälper oss även att betala barnens skolavgifter, berättar Fatima Ali.

Kommunikation är viktigt för att nå ut till 65 000 medlemmar utspridda i mer än 1250 byar, men samtidigt en stor utmaning då många bor långt inne i regnskogen eller inte kan läsa och skriva. Den bästa lösningen för att nå ut visade sig vara via etern och ifjol lanserade Kuapa Kokoo radioprogrammet The Hour som under åtta veckor riktade sig till såväl befintliga som blivande medlemmar. 

Divine Chocolate startade i Storbritannien men år 2006 beslöt företaget sig för att försöka slå sig in på den amerikanska marknaden. De första åren innebar en utmaning med starka konkurrenter och Fairtrade-konceptet fick inte lika stort genomslag som hos de europeiska konsumenterna.  Men efter tre år på den amerikanska marknaden har Divine Chocolate US blivit en stark aktör inom rättvisemärkt mörk choklad.

Att samarbeta är viktigt inom Kuapa Kokoo. Kooperativet har nyligen startat en egen mikrofinansieringsorganisation där medlemmarna kan låna pengar till att plantera alternativa grödor som kan säljas lokalt, eller tillverka exempelvis sheasmör att sälja på världsmarknaden. Samarbetet genomsyrar även det vardagliga arbetet, berättar kakaobonden Felicia Mensah, vilket blir tydligt genom uttrycket ”om du hjälper mig så hjälper jag dig”.

– Du kan helt enkelt inte sitta och bryta sönder alla bönskidor själv under den främsta skördeperioden, eller bära all kakao hem till huset. Då behöver du be dina vänner och familj om hjälp. När de sedan behöver hjälp så kommer de till dig, säger hon.

Fakta

Kuapa Kokoo etablerades 1993 av de brittiska Fairtrade pionjärerna Twin Trading. Idag utgör kooperativet och dess 65 000 medlemmar Ghanas enda kakaouppköpande organisation som även är registrerad som en fairtradeorganisation.

Oikocredit har haft den Fairtrademärkta chokladtillverkaren Divine chocolate som partner sedan 2006. Den producentägda produktionskedjan stärktes ytterligare år 2011 när Oikocredit gick in med riskkapital till kooperativets helägda företag Kuapa Kokoo Ltd, som köper upp kakaobönorna och säljer dem till bland annat Divine Chocolate.

Kuapa Kokoo är majoritetsägare i det brittiska fairtradeföretaget Divine Chocolate UK (45 procent), samt äger en tredjedel av Divine Chocolate US – båda partners till Oikocredit sedan 2006. Oikocredit har investerat knappt fem miljoner kronor (USD 750 000) i det nya företaget Divine US och ännu mer i Divine Chocolate UK (GBP 500 000). Sedan dess har ytterligare investeringar på 198 000 USD gjorts i Divine US samt en kredit erbjudits på 1 million USD.

2012 produceradeKuapa Kokoo 38,671 000 ton kakao, vilket motsvarar omkring 5 procent av hela Ghanas kakaoproduktion.