Mikrokrediter hjälper kvinnor att växa

När Aby Ndao i Senegal ville börja tillverka näringsrik barnmjölmix i sin lilla kvarn behövde hon mer kapital. Ett lån från mikrofinansinstitutet U-IMCEC gjorde det möjligt för henne att utveckla sitt företag. Idag säljer hon olika mjöl- och grynprodukter till bland annat USAID, Plan International och FN:s World Food Programme.

52-åriga Aby Ndao i staden Kaolack i västra Senegal är en drivkraftig entreprenör. Tillsammans med sina fem anställda, däribland sin son, driver hon ett litet företag som köper in säd från traktens bönder och processar den till mjöl, grynprodukter, frukostflingor, dryckespulver och barnmatsmjölmix.

Aby Ndao visar stolt upp de två maskinerna som separerar skalen och maler kornen för att i slutändan omvandla dem till någon av de tolv produkter som står uppradade i påsar på lagerrummets hyllor. Det var under en resa till Mali som hon såg pulverblandningar för småbarn och fick idén att bli den förste personen att ta fram en liknande produkt för den senegalesiska marknaden. Genom stöd från USA’s biståndsorgan USAID fick hon hjälp av en professor att komponera ihop en näringsrik barnmatsmjölmix bestående av bland annat hirs, majs, jordnötssmör och palmolja. Men för att kunna sälja produkten behövde hon utveckla sin existerande verksamhet och kom därför i kontakt med mikrofinansinstitutet U-IMCEC. De gav henne ett första lån på motsvarande 12 000 kronor. Efter att ha betalt tillbaka det under ett halvår tog hon ett nytt lån på drygt dubbelt så mycket.

– Med hjälp av lånen har jag kunnat gjuta cementgolv och måla väggarna i mina verkstadsrum; arbetsmiljön var inte hygienisk utan ett ordentligt golv, berättar Aby Ndao.

Numera säljer hon sina produkter till olika affärer och apotek, och barnmatmixen Farine Yaye Aby köps bland annat av USAID, som i sin tur delar ut maten till undernärda barn. Hon blir därmed ett levande exempel på hur små företag som får stöd från internationella organisationer i sin tur kan bli affärspartners till dessa givare.

Aby Ndao är en av 26 000 småföretagare som fått lån genom Oikocredits partnerorganisation U-IMCEC – ett kooperativt mikrofinansinstitut med åtta filialer runtom i Senegal. Det västafrikanska landet har fortfarande jordbruk som den absolut viktigaste inkomstkällan, samtidigt som stora delar av landsbygden är starkt underutvecklat och tillgången till mat och inkomst är en ständig oroskälla. Många människor saknar besparingar eller möjlighet att få banklån vilket har gjort den lokala efterfrågan på mikrofinanser stor. Mot den bakgrunden valde Oikocredit att öppna kontor i landet och investera totalt 22 miljoner euro i olika jordbruksföretag och mikrofinansiella tjänster.

Varje filial inom U-IMCEC har sina egna volontärer, som även sitter med i den lokala kreditkommitéen. En av mikrofinansinstitutets styrkor är att de känner sina kunder, menar Maguete Ngom som är filialchef i Dakar. Det gör det lättare att nå ut på gräsrotsnivå och hitta personer med bra idéer att stödja. Målgruppen för U-IMCEC är kvinnor, arbetslösa unga, flyktingar och före detta soldater.

Bineta Diallo i Ziguinchor i södra Senegal är en av låntagarna. Trots att hon inte kan läsa driver hon en textilaffär med fyra anställda kvinnor. Företagsdrömmen blev verklighet med hjälp av ett lån från U-IMCEC för fyra år sedan, något som påverkat livet för hela hennes familj.

– Min verksamhet har vuxit de senaste åren och med hjälp av inkomsterna har jag kunnat skicka mina barn till skolan och min äldsta dotter till universitetet, säger Bineta Diallo.

Fakta

Mikrofinansinstitutet U-IMCEC, (Union des Institutions Mutualistes Communautaires d'Epargne et de Crédit) i Senegal är en partnerorganisation till Oikocredit sedan 2004.

Lånebelopp från Oikocredit: 1 527 978 500 XOF, motsvarande 20 miljoner kronor.

Institutionens storlek: > 8 miljoner USD, (drygt 51 miljoner kronor.)

55 procent av de 26 000 låntagarna är kvinnor och 40 procent bor på landsbygden, med jordbruk, djurhållning och fiske som främsta försörjningskälla.

Oikocredit kommer att utöka sitt engagemang i Senegal, med verksamhet i fler områden och ett större fokus på jordbruk och mikrofinanstjänste