Stöd till ekologiska kaffeodlare I södra Ecuador

Stöd till ekologiska kaffeodlare I södra Ecuador

FAPECAFES.jpg03 oktober | 2017

“Att arbeta ekologiskt är inte bara en fråga om ett papperscertifikat – det är en sinnesstämning. Det är nära våra hjärtan när jordbrukare bestämmer sig för att inte använda kemiska gödningsmedel som förstör alltihop”, säger Miguel Mosqueara när han går utmed sina kaffeplantor. Surrandet av bin i hans åkrar ger en vink av att han använder ekologiska metoder i sin odling.

Binas återkommande surr kring hans åkrar ger besökaren en fingervisning om att ekologiska metoder används i odlingen.

Miguel är en kaffeodlare i provinsen Loja i södra Ecuador. Han är också medlem av APECAEL kooperativet som är en del av FAPECAFES federationen som är en Oikocredit partner som erbjuder stöd till regionens kaffeodlarföreningar. Hans syn på ekologisk produktion är ett exempel på att många lokala odlare är positiva till föreningens ansträngningar att saluföra ekologiska principer till de lokala odlarna.

Alla bönder som är medlemmar i FAPECAFES har fått en ekologisk certifiering. Federationen har blivit certifierad av FLO (Fair Trade Labelling Organisation) sedan 2003, något som garanterar att produkterna kommer från småbrukare som får ett ekonomiskt påslag för sin rättvisa produktion.

FAPECAFES roll

Oikocredits partner FAPECAFES är en paraplyorganisation för fem kooperativ som arbetar tätt samman med sina odlande medlemmar. Organisationen säljer fair trade och ekologiskt kaffe som odlats av 1200 småbrukare I tre provinser i södra Ecuador (Loja, El Oro och Zamora Chinchipe) såväl på den inhemska som den internationella marknaden. FAPECAFES tillhandahåller tekniskt stöd till odlarna och genomför specifika projekt med stöd av regeringen samt lokala och utländska institutioner. Som medlem i FAPECAFES får bönderna en rad fördelar såsom utbildning, teknisk support och högre priser för sina produkter.

FAPECAFES ordförande Vinicio Martinez, som själv är kaffeodlare, har genom åren gett råd till Miguel i form av bästa praxis och tekniker vid de regelbundna mötena med medlemmarna i APECAEL. Vinicio poängterar: ”Föreningen hjälper till att marknadsföra drömmar från människor som oss, som ofta känner oss missgynnade. Småbrukare är med och genomför stora förändringar i samhället”. FAPECAFES utbildning och tekniska stöd är nödvändigt i en region med dålig infrastruktur och gårdar som ligger på höga höjder i bergen och som är svåra att nå. För ett par år sedan, när La Roya (kaffebladsrost), nådde epidemiska nivåer och förstörde plantager runtom i Latinamerika fick FAPECAFES odlare nytt utsäde för nya kaffesorter och nya maskiner till skänks.

Nödvändigt stöd

Den kredit som Oikocredit har ställt upp med sedan 2011 är nödvändig eftersom den gör det möjligt för FAPECAFES att omedelbart betala sina odlare när de levererar sin skörd. Utan en sådan finansiering skulle odlarna vara tvungna att sälja till mellanhänder, eller som Vinicio Martinez, FAPECAFES ordförande uttrycker saken: ”Om inte Oikocredit hade funnits, skulle bönderna ha varit tvungna att sälja till mellanhänder som har pengarna för att kunna betala på en gång, men som också behåller en stor del av vinsten” Miguel Mosquera går ett steg längre och säger: ”Oikocredit räddade våra liv eftersom vi fick pengar när vi behövde dem. Vi är väldigt tacksamma”.

Oikocredits Europeiska rundresa med FAPECAFES

FAPECAFES ordförande Vinicio Martinez och kvaliteskontrollanten José Apolo kommer att göra en rundresa till några europeiska städer under oktober för att visa och berätta mer om  FAPECAFES arbete.

Varför inte följa med oss på något av våra evenemang och få veta mer om arbetet som denna partner genomför och det stöd som ges till Ecuadorianska ekologiska kaffeodlare? En bonus är att deltagarna kommer att få smaka på ett smakrikt kaffe som bryggts av José.

Läs mer om evenemangen

« Tillbaka